Seguidors

dimecres, 19 de novembre del 2014

Repensar la zona Oest. Article publicat a Hora Nova el 15 de novembre del 2014.

Moltes ciutats catalanes tenen barris que, per diferents motius, mereixen una especial atenció. A Figueres en podem trobar més d'un exemple. Però si n'hi ha un que darrerament ha estat en boca de tots és, sens dubte, la zona oest de Figueres amb el barris de Sant Joan i del Culubret.

La situació actual d'aquesta zona de la ciutat de Figueres és fruit de la falta de planificació i d'esforç dels diferents governs municipals dels darrers anys. La manca d'inversió en aquests barris, tant a nivell econòmic com a nivell de treball polític específic, ha vingut donada per la idea que la millora havia d'arribar només per la via de la reforma urbanística. Aquesta reforma urbanística havia de fer-se de la mateixa manera que es va fer al barri de La Mina a Barcelona, però amb una diferència: en el cas de La Mina a Barcelona la reforma girava entorn al Fórum de les Cultures i, en el cas de Figueres, havia d'arribar en forma de tren d'alta velocitat. Ningú va pensar però en dues coses que són molt importants: una, aquestes reformes normalment el que fan és simplement desplaçar el problema cap a altres barris o cap a altres poblacions sense atacar les arrels socials del problema, i dos, no sempre el context econòmic és el necessari per fer un “pelotazo” urbanístic d'aquestes característiques. Mentrestant, el govern actual de la ciutat de Figueres ha deixat que la situació s'anés desgastant i la tensió creixés fins a límits insospitats.

Sembla ser doncs, que el gran repte polític municipal respecte al Culubret i al barri de Sant Joan, a dia d'avui, passa per trobar la “solució” definitiva que desencalli una transformació d'aquesta zona. L'alcaldessa Marta Felip ja ens ha avançat que l'inici d'aquesta transformació urbanística que solucionarà tots els problemes del barri començarà amb l'enderrocament de 44 cases propietat de l'Incasòl on viu part de la comunitat gitana i, a més, ja ens ha avançat que aquests enderrocs començaran abans de nadal. Aquest anunci l'ha fet al seu “Felip´s Style” i les families afectades se n'han assabentat a través dels mitjans de comunicació, i així ho van expressar els representants de la comunitat gitana a la comissió de treball del Barri de Sant Joan.



El govern de CiU de la ciutat de Figueres parteix de la base que no pensa invertir ni un euro més de l'estrictament necessari per aquests barris, ja que creu que a la llarga la presió urbanística i el desenvolupament mateix al voltant de l'estació d'alta velocitat farà que constructores vegin oportunitat de negoci a la zona i, com va passar al Turó Baix, apostin per arribar a acords amb propietaris per poder comprar i construir en aquest terrenys. A la vegada l'Ajuntament facilitarà un planejament de la zona que permeti a les empreses veure l'oportunitat de negoci i de recuperar els diners invertits.
Per altra banda aquest mateix govern mareja la perdiu creant una comissió de treball del barri de Sant Joan que es reuneix molt de tant en tant i on encara no ha sigut capaç d'explicar com pensa afrontar el futur d'aquest barris. És una d'aquestes “comissions trampa” que només serveixen per poder dir que s'està treballant, quan la realitat és que darrera de tot això no hi ha res. Entre d'altres coses hem pogut veure com en aquestes comissions no hi han representants ni de la comunitat educativa ni de les forces de seguretat de la Policia Municipal ni de Mossos d'Esquadra. Que potser l'educació no ha de ser un eix de treball principal? Que la seguretat al barri no ho és també?
Evidentment des del govern es dirà que jas'està treballant en un PDC (Pla de desenvolupament Comunitari) en aquest barris, i des de ICV valorem la feina feta dins aquest Pla, però està clar que no n'hi ha prou. És més, l'any 2010 el pressupost de la partida de dinamització de la zona oest era de 66.800 € i aquest any 2014 és només de 62.700 € (tenint en compte que el 2012 i 2013 va baixar als 58.000 €). Per tant, en cap cas es pot dir que en els darrers any hagi format part de les prioritats polítiques de la ciutat. I així estem. Creiem que s'han d'invertir més diners en la lluita contra l'absentisme escolar, la formació d'adults i el reforç de l'Escola Pous i Pagès. S'ha de treballar per millorar la convivència entre veïns del barri i acabar amb les conductes incíviques. S'han d'invertir més diners en la seguretat d'aquesta zona, en la neteja i en la construcció i millora d'equipaments municipals. I unes despeses en aquests barris són una inversió pel futur. En definitiva, no pot ser que aquests barris i part dels seus veïns visquin al marge de la vida pública figuerenca. Evidentment s'han de repensar aquests barris, però la via de la reforma urbanística no és l'única a treballar. I sobretot, molt important, s'ha de tenir un projecte global que vagi més enllà dels titulars de premsa, el comís de plantes de marihuana i les batudes policials, i que ara mateix el govern de CiU no té.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada