Seguidors

diumenge, 26 d’abril del 2015

Transparència informativa: un canvi de cultura és imprescindible! Article publicat a Hora Nova el 21 d'abril del 2015

L’ajuntament de Figueres ha fet arribar als mitjans un document que contenia un petit resum de la liquidació del pressupost de l’any 2014. Aquest document, en format “power point”, es composava de 8 planes, la primera de les quals contenia el títol i la darrera les conclusions.

El primer exercici que analitza, l’any 2011, tenia tots els paràmetres negatius. Amb la normativa actual, l’incompliment de l’objectiu d’estabilitat i el fet de tenir el romanent de tresoreria i l’estalvi net negatiu, comporten l’obligatorietat d’adoptar mesures econòmiques per a redreçar les xifres. Per tant, el sanejament econòmic és una conseqüència de la mala situació econòmica de l’any 2011.

També s’observa que la diferència entre els ingressos i les despeses supera els quatre milions d’euros. Això significa que l’Ajuntament de Figueres per tal d’obtenir un estalvi més gran, ha renunciat a millorar els serveis públics i a atendre millor les necessitats de la ciutadania, oblidant-se de les persones que més han patit la crisi econòmica. No hem d’oblidar doncs que l’esforç econòmic l’acaba fent el sector de la ciutadania amb més necessitats.

Pel que fa a les conclusions, se n'extreu la següent: “la liquidació del pressupost 2014 demostra que els càlculs d'ingressos i despeses es varen fer correctament". Aquest és un exemple clar de com el govern de Figueres juga amb la informació. Les previsions d’ingressos i de despeses del pressupost de l’any 2014 no apareixen en les xifres analitzades i, per tant, dir que de la informació es pot extreure que els càlculs es varen fer correctament o és un error o és un intent de manipulació.

La llei catalana de transparència, accés a la informació pública i bon govern diu en el seu preàmbul que “es pretén introduir un canvi en la cultura administrativa per tal que la ciutadania pugui tenir un coneixement i una informació àmplia de l’organització interna de l’Administració, dels elements més determinants d’acord amb els quals pren les decisions i dels motius que justifiquen la seva actuació, incloent-hi els compromisos econòmics que això comporta”. Aquest canvi de cultura és imprescindible, i ha de començar en la forma de fer en el govern municipal, donant la informació de forma entenedora i completa, i que ajudi realment a fer que la ciutadania pugui arribar a les seves pròpies conclusions i participar en les decisions de ciutat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada